Συνδυασμός πράσινου τσαγιού με 3 θεραπευτικά βότανα
- Ροφήματα Υγείας |
- 03 Οκτωβρίου 2020|
- Από Σαββίνα Κουσλόγλου και Μαριάνθη Κωστούρου

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με ένα δημοφιλές και ευεργετικό ρόφημα, που οι περισσότεροι καταναλώνουμε τακτικά. Και αυτό δεν είναι άλλο από το τσάι βοτάνων.
Η προετοιμασία τέτοιων τσαγιών δεν είναι απλή υπόθεση, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Αρκετοί γνωρίζουν τα διάφορα είδη βοτάνων και τις ιδιότητές τους, λίγοι όμως είναι αυτοί που κατέχουν τον σωστό τρόπο παρασκευής τους υπό μορφή τσαγιού.
Γνωρίζετε ότι το χαμομήλι γίνεται τονωτικό και μπορεί να μας αφήσει άυπνους όλη τη νύχτα αν γίνει πιο δυνατό από ότι πρέπει;
Ή ότι αν βράσουμε τα φύλλα μέντας σκορπίζονται στον ατμό τα πολύτιμα πτητικά της έλαια;
Ή ότι το πράσινο τσάι χάνει τις περισσότερες ιδιότητές του αν το βάλετε σε βραστό νερό;
Για να μπορέσουμε να λάβουμε τα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει ένα φλιτζάνι τσάι, ειδικά αν προέρχεται από συνδυασμό βοτάνων, πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις οδηγίες προετοιμασίας του.
Αφέψημα ή έγχυμα;
Κάποια βότανα, όπως
το ξύλο κανέλας, η ρίζα τζίντζερ, το γαρίφαλο, ο γλυκάνισος κ.ά. χρειάζονται βράσιμο ώστε να αποδεσμευτούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το τσάι αυτών των βοτάνων ονομάζεται
αφέψημα.
Άλλα βότανα, όπως
το χαμομήλι, τα φύλλα δυόσμου, μέντας, ρίγανης κ.ά. απλώς τα προσθέτουμε σε σκεύος με βρασμένο νερό, που έχουμε αφαιρέσει από τη φωτιά και τα αφήνουμε για 3-15 λεπτά, ανάλογα με το βότανο. Σκεπάζουμε το σκεύος για όσο διάστημα παραμείνουν τα βότανα στο νερό ώστε να μη διασκορπιστούν τα πτητικά τους έλαια. Η μορφή αυτή κατανάλωσης των βοτάνων λέγεται
έγχυμα και βοηθά ώστε να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Εδώ να αναφέρουμε ότι τα
έτοιμα φακελάκια τσαγιού παρασκευάζονται με τη μορφή εγχύματος.
Έγχυμα πράσινου τσαγιού με 3 επιπλέον βότανα
Το ρόφημα που επιλέξαμε σήμερα προέρχεται από το συνδυασμό πράσινου τσαγιού με 3 εκπληκτικά βότανα, με θεραπευτικές ιδιότητες που αποτελούν πραγματικό θησαυρό για την υγεία μας. Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό, κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πράσινο τσάι (green tea). Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και ιδίως σε κατεχίνες και έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην απώλεια βάρους ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό.
- Χαμομήλι. Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Περιέχει αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, τανίνες και άλλες πολύτιμες ουσίες που το καθιστούν αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση φλεγμονών και διαφόρων λοιμώξεων, όπως αυτές του αναπνευστικού. Χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό, κατά της αϋπνίας, βοηθάει στην επούλωση πληγών, καταπραύνει τους πόνους της περιόδου και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προσοχή: Αρκετά άτομα παρουσιάζουν αλλεργία στα άνθη χαμομηλιού.
- Κυνόροδο. Πρόκειται για τον καρπό της αγριοτριανταφυλλιάς. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό, βοηθάει στην πρόληψη του κρυολογήματος, τονώνει τον εξασθενημένο οργανισμό, είναι ήπιο διουρητικό, ήπιο αφροδισιακό και αντικαταθλιπτικό. Προσοχή: Άτομα με προδιάθεση ή ιστορικό θρομβοφλεβίτιδας να αποφεύγουν την κατανάλωση κυνόροδου.
- Ιβίσκος. Βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσοχή: Άτομα με υπόταση (χαμηλή πίεση), έγκυες, ή άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις να αποφεύγουν την κατανάλωση ιβίσκου
Υλικά για 2 φλιτζάνια ροφήματος
- 1/2 κ. γλυκού αποξηραμένο πράσινο τσάι
- 1/2 κ. γλυκού αποξηραμένο χαμομήλι
- 3 καρπούς αποξηραμένου κυνόροδου
- 1/2 κ. γλυκού αποξηραμένος ιβίσκος
Προετοιμασία
Bράζουμε ποσότητα νερού ίση με 2 φλιτζάνια. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον ιβίσκο. Σκεπάζουμε το σκεύος, περιμένουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε το κυνόροδο και το χαμομήλι. Σκεπάζουμε, περιμένουμε άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε το πράσινο τσάι. Σκεπάζουμε και περιμένουμε άλλα 3 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το ρόφημα σε 2 φλιτζάνια. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι.
Η κατανάλωση του ροφήματος καλό είναι να γίνεται τουλάχιστον 1 ώρα μετά το γεύμα. Μετά από χρήση 2 εβδομάδων, συνιστάται διακοπή για μια εβδομάδα ή κατανάλωση διαφορετικού ροφήματος.
Προσοχή. Οι πληροφορίες στο παραπάνω άρθρο είναι απλά συμβουλευτικές και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το γιατρό σας.
savinakousloglou.gr
Από Σαββίνα Κουσλόγλου και Μαριάνθη Κωστούρου